Trumresa

Följ med på en spännande ”resa” till din inre värld. Att meditera eller resa med trumman har man gjort inom många shamanska traditioner sedan urminnes tider för att söka både svar och läkning. Jag har skrivit en utförlig artikel för Holy Crap om du vill läsa mer, här nedan hittar du en sammanfattning om vad det kan innebära att resa med trumman.

Alla shamanska traditioner har sina egna sätt – en del reser med hjälp av plantmedicin och andra via trumman. Inom den keltiska shamanismen reser vi genom att trumma eller genom att lyssna på trumspår. Båda fungerar lika bra och gör det möjligt för shamanen att skifta verklighet och därmed kunna söka hjälp eller svar på det personen behöver. En del förklarar skillnaden på det medium och shamaner gör med att medium kallar hit andevärlden, och shamaner reser till andevärlden. Väldigt förenklat, men kanske ger det en liten bild av hur det kan se ut. 

Du behöver dock inte vara shaman för att kunna resa med trumman. Det kan krävas lite övning, men man kan lära sig att trumresa utan att vara shaman. Det är ett väldigt effektivt sätt att få kontakt med andevärlden och att få vägledning eller healing. I en del städer finns det shamaner som ordnar trumresor i grupp. Det är ett roligt sätt att lära sig att få resa till riktiga trumljud och att sedan få dela sina resor med andra. 

Det som händer i en trumresa är att man försätter hjärnan i thetavågor, det vill säga stadiet precis innan man somnar, och detta gör att man kan skifta verklighet och “lämna kroppen”. 

En trumresa behöver inte vara så lång, mellan 5 och 20 minuter brukar räcka då tiden i resan upplevs mycket längre än man tror. Det är som att drömma ungefär och väldigt likt att resa astralt.

De tre shamanska världarna

Det finns mycket spännande och roligt att undersöka i en trumresa. För att resa behöver man dels bestämma sig för en startplats samt känna till de tre shamanska världarna. Dessa världar är ett sätt att närma sig tanken på andra dimensioner. I andra sammanhang kanske man talar om ”andra sidan”, eller räknar dimensioner uppåt i siffror medan man shamanskt pratar om de tre världarna: Undervärlden, Mellanvärlden och Övervärlden.

Startplatsen är precis som det låter – platsen där ditt äventyr börjar. Det kan vara en plats i naturen som du antingen varit mycket på, eller en påhittad plats. Det underlättar att bestämma sig för sin startplats innan man börjar lyssna på trumman så att man slipper ägna tid åt att bestämma plats under själva trumresan. Startplatsen ska vara en plats som du kan se tydligt för ditt inre när du blundar. 

8 tips när du ska trumresa

  1. Ha tålamod. Att resa och få budskap kan kräva träning. Det har hänt att en del går på många trumresor innan de lyckas komma iväg. 
  2. Lita på det som kommer fram. Att resa är som att drömma och det kan kännas som att man hittar på. Lita på det som kommer till dig, kanske förstår du inte allt på en gång. 
  3. Ställ frågor. Du kan prata med allt som du träffar på. Kanske pratar dem som vi, eller så bara vet du deras svar inom dig själv. 
  4. Använd alla dina sinnen. Alla upplevelser i resan är budskap i sig.
  5. Stå inte still om inget händer. Upprepa din intention eller fråga, och se dig omkring. Gå framåt och undersök platsen. Oftast lossnar det då och börjar flyta på. 
  6. Känner du obehag, eller kanske att du känner dig klar är det helt okej att resa tillbaka till sin startplats och antingen stanna där tills trumman är klar, eller att återvända till din kropp direkt och vakna. 
  7. Ha en anteckningsbok till hands för att anteckna allt när du vaknar upp. Det kan hända att du förstår budskap flera månader efter. 
  8. Släpp alla prestationskrav. Du reser för din skull. Du behöver inte prestera för någon annan eller ens berätta om det du varit med om, om du inte vill. Kommer du inte iväg kan du njuta av trummans helande ljud. Det är ju en soundhealing också.